Autoruit vervangen: zelf doen of uitbesteden?

Een ongeluk zit in een klein hoekje, je bent lekker aan het rijden en er schiet ineens een steen van de weg. Zo op jouw voorruit, door de harde klap zit er een ster in jouw voorruit. Als je hier niets aan doet is de kans groot dat binnen de kortste keren jouw hele voorruit kapot is. Daarom wordt het aangeraden om de ruiten van jouw auto zo snel mogelijk te vervangen als er iets mis is met deze. Er bestaat namelijk een kans dat de ruit barst en dan heb je wel een probleem.

Nu is de vraag, moet je je achteruit of voorruit nou zelf vervangen of moet je dit laten doen? Het vervangen van een voorruit is nog best wel een klus. Als je van jezelf weet dat je niet bepaald handig bent met dit soort klussen, is het beter als je dit toch maar laat doen bij de garage. Als je wel handig bent met het maken en of repareren van dingen, moet je ook wel een autoruit kunnen vervangen. Wel is dit een redelijke klus, in dit artikel nemen wij in een aantal stappen door hoe jij zelf je autoruit kan repareren. Het repareren van een auto heeft 3 verschillende fases, de voorbereiding, het eruit halen van de beschadigde ruit en het plaatsen van de nieuwe ruit.

De voorbereiding:

 1. Zorg ervoor dat je de ruitenwissers er op een manier af haalt dat je ze ook weer makkelijk terug kan monteren. Dit doe je door ze in de positie te brengen die je normaal gebruikt wanneer je de ruit schoon maakt.
 2. Haal de binnenspiegel van de ruit af. In de meeste auto’s is dit erg gemakkelijk en enkel een kwestie van het eruit schroeven van een aantal schroefjes.
 3. Zorg ervoor dat er geen glasscherven in de ventilatie kan komen, dit kan ervoor zorgen dat u nog verder van huis bent en u nu wel echt naar de garage kunt gaan.

Eruit halen van de beschadigde ruit:

 1. Is het omhulsel van de autoruit nog goed? De rubberen laag eromheen, zo niet dan is het verstandig om deze ook te vervangen.
 2. Steek een mes zo in het rubber dat hij het glas niet raakt. Duw daarna met beleid de ruit van binnen naar buiten.
 3. Het wordt aangeraden om dit met twee personen te doen. Laat de ene persoon de ruit ervan binnenuit eruit duwen en de andere persoon de ruit er vanbuiten uithalen. Dit voorkomt mogelijke problemen.

Het plaatsen van de nieuwe ruit:

 1. Maak het frame weer roestvrij en leg het afdichtingsmiddel van de nieuwe verpakking in de zon zodat deze flexibeler wordt.
 2. Smeer het afdichtingsmiddel op de onderkant van de autoruit.
 3. Plaats de autoruit zo dat de dikke kant aan de binnenkant is en de buitenkant het deel met de gleuf krijgt.
 4. Smeer vaseline aan de buitenkant van het rubber, boven en onderin moet je wat dikker smeren.
 5. Zorg ervoor dat het plaatsen van de autoruit met twee personen wordt gedaan. Een iemand buiten en een iemand binnen.
 6. Het rubber zal op zijn plaats komen als er een koord over het frame wordt getrokken. De tweede persoon die helpt moet hard op de achterruit duwen, zodat de ruit niet meer los kan komen.
 7. Maak de delen waar vaseline is gesmeerd nu schoon en plaats de binnenspiegel en de ruitenwissers en uw voorruit en/of achterruit is vervangen

Bron: Hart voor Auto’s