De vele voordelen van VW tuning

VW Tuning is een absolute aanrader. Op de Nederlandse wegen vind je vele Volkswagen, die door VW succesvol op de markt zijn gebracht. VW tuning komt in ons land daarom relatief veel voor. Als gevolg van het chiptunen krijgt je motor meer vermogen. Je kunt tot wel 25% meer vermogen krijgen na VW tuning. Hou je je rijstijl constant (rij je even hard en trek je net zo hard op als voor het chiptunen), dan kun je enkele procenten brandstof besparen. Met andere woorden: er is meer dan één voordeel verbonden met het chiptunen van je Volkswagen.

Wat is VW tuning precies?

Chiptunen betekent het optimaliseren van de motor processen. Door te chiptunen stel je de motor van je Volkswagen in staat om optimale prestaties te leveren. Na het chiptunen is de motor niet alleen krachtiger, maar werkt deze ook sneller en soepeler. Ook ben je enkele procenten zuiniger af dan voor het chiptunen. Dat betekent dat – als je je rijstijl hetzelfde houdt – je goedkoper zult tanken. Kortom: winwin. Bij VW tuning wordt standaard software van de Volkswagen fabrikant aangepast en bijgesteld om tot een optimale rijervaring te komen.

Is de veiligheidsmarge noodzakelijk?

Het is belangrijk dat je de veiligheidsmarge van de motor in acht houdt: dit voorkomt dat er blijvende schade zal optreden en dat je veilig kunt rijden. De software die in de motor zit, is echter standaard geïnstalleerd en niet specifiek afgestemd op jouw auto. Dat betekent ook dat de veiligheidsmarge erg groot is. Meestal ligt deze ver onder de grens van wat de VW-motor in feite aankan. Zo ben je er zeker van dat je Volkswagen veilig is. Maar laat je een ervaren monteur – van bijvoorbeeld EQ Performance – sleutelen, dan kan de marge worden teruggebracht en de functionaliteit worden vergroot, zonder dat je hierbij extra risico loopt.

De technische zijde van VW tuning

In elke motor komt je een zogenaamde ‘ECU-module’ tegen. ECU is een Engelse afkorting, die staat voor ‘Electric Control Unit’. Deze module is verantwoordelijk voor het regelen van zaken als brandstofverdeling, brandstofinjectie, de uitstoot van gassen en de ontsteking. Met andere woorden: de ECU-module is ervoor verantwoordelijk dat de motor de brandstof krijgt die hij nodig heeft, dat de brandstof wordt verdeeld en dat er steeds voldoende toeren gedraaid worden. De ECU-module heeft een erg ruime veiligheidsmarge. Deze kan worden bijgesteld om het vermogen van de motor te vergroten, zonder dat je daarmee veel meer risico loopt.

VW tuning in de praktijk

Laat je Volkswagen altijd tunen bij een tuner met veel ervaring, die precies weet wat hij doet. Zo voorkom je dat er blijvende schade aan je motor ontstaat. Kies voor kwaliteit en duurzaamheid. VW tuning heeft een aantal duidelijke voordelen: de waardes van je ECU-module in de motor worden geoptimaliseerd. Het gevolg is dat je een soepelere, zuinigere motor krijgt. De motor wordt aangenamer in gebruik en slurpt bovendien minder brandstof.

Hou deze regels in acht

VW tuning is leuk en aardig, maar je moet wel zorgen dat je goed zorg draagt voor je motor. Je moet deze regelmatig blijven controleren op problemen, want omdat de veiligheidsmarge verlaagd is, zal slecht onderhoud sneller roet in het eten gooit. Als je de motor goed blijft onderhouden, is er geen reden tot zorg. Hou er ook rekening mee dat je na het tunen alleen 5-10% zuiniger rijdt als je dezelfde rijstijl aanhoudt als voor het tunen. Ga dus niet ineens scheuren.