De geschiedenis van de witte envelop: Waarom hebben enveloppen de kleur wit gekregen en hoe zijn ze ontstaan?

Envelop

Witte enveloppen zijn tegenwoordig een vanzelfsprekend onderdeel van onze dagelijkse communicatie. We de enveloppen van Moniss gebruiken ze om brieven, uitnodigingen, facturen en andere belangrijke documenten te versturen. Maar waar komen deze witte enveloppen eigenlijk vandaan? Wat is de geschiedenis achter dit alledaagse object?

De geschiedenis van de envelop gaat terug tot de oudheid, waarin mensen al brieven en boodschappen verstuurden. De oudste bekende enveloppen waren gemaakt van kleitabletten en werden gebruikt door de oude Babyloniërs om belangrijke handelsdocumenten te versturen. Deze kleitabletten waren echter niet geschikt voor het verzenden van persoonlijke brieven of andere niet-handelsgerelateerde documenten.

Het was pas in de 19e eeuw dat de envelop zoals we die nu kennen werd uitgevonden. De uitvinding van de stoommachine en de snelle verspreiding van het spoorwegnetwerk maakten het mogelijk om brieven snel en efficiënt over lange afstanden te versturen. Dit leidde tot de behoefte aan een snel en betrouwbaar systeem voor het versturen van brieven en andere documenten.

De eerste enveloppen waren gemaakt van gekleurd papier en werden voornamelijk gebruikt voor zakelijke correspondentie. Deze gekleurde enveloppen hadden echter een nadeel: ze maakten het moeilijk om de inhoud van de brief te lezen. Hierdoor werd gezocht naar een oplossing om dit probleem op te lossen.

Het was in 1845 dat de Amerikaanse uitvinder Nathaniel Briggs de eerste envelop uitvond die speciaal was ontworpen om brieven veilig te verzenden. Deze enveloppen werden gemaakt van dun, doorschijnend papier en waren voorzien van een plakstrip die het mogelijk maakte om de envelop snel en gemakkelijk te sluiten. Deze enveloppen waren echter nog steeds niet wit.