Hoe bestuur je een sup board?

Wereldwijd komt de sup board trend steeds meer op als sport. Het mooie weer komt er nu eindelijk aan waardoor het suppen op een supboard ook meer in trek raakt. Mogelijk heb je anderen al eens zien suppen, maar je hebt zelf nog geen idee hoe het werkt. Wel kan gezegd worden dat als je eenmaal begonnen bent, je fanatieker erin zult worden en je ook sneller wilt voortbewegen. 

Hoe kan je op je sup board harder vooruit? 

Het vooruitkomen op je sup board is niet alleen afhankelijk van de snelheid waarmee je paddelt. De techniek waarmee je de slag uitvoert is net zo belangrijk als de kracht waarmee je het peddelen uitvoert. Toch is het belangrijk om goed op je techniek te letten om blessures te voorkomen. Ga dus niet lukraak maar wat doen, maar zorg dat je les krijgt voor je de eerste keer met jouw supboard op pad gaat. 

Een basisbeginsel is dat jij het peddel van de sup board op de juiste plek vastpakt. De verhouding van jouw gewicht samen met jouw positie op het board en de positie van de peddel in jouw hand maakt samen de hoeveelheid efficiëntie die jij per slag eruit kunt halen. Het is goed om hier in het begin bij stil te staan en verschillende punten te proberen, zodat je de juiste positie neemt en niet onnodig veel energie kwijt bent en niet vooruitkomt. Als je namelijk één vast tempo kunt aanhouden met peddelen dan verbruik je het minste energie en kun je in bijvoorbeeld een sprint net even wat extra kracht geven.

Een sup board voor zowel beginners als veteranen

Er zijn verschillende technieken om snelheid te maken op jouw supboard naast de basistechniek. Je kunt bijvoorbeeld in een hurkende positie gaan zitten door je knieën verder te buigen. Omdat je lager bij de grond zit vang je minder tegenwind en kun je dus meer vaart maken. Een andere mogelijkheid is om je peddel lager vast te houden zodat je kortere, snellere en vooral krachtige slagen kunt maken. Sommige peddels kun je inkorten waardoor dit makkelijker gaat. 

Hoe beweeg je de peddel het meest optimaal?

Het is verstandig om je goed te concentreren op de techniek van het supboarden als dit je nog niet eigen is. Verkeerde houdingen en verkeerde peddelbewegingen kunnen zorgen voor blessures en dit wil je natuurlijk zo veel mogelijk voorkomen.

De basistechniek is dat je de peddel ter hoogte van de punt van jouw sup board loodrecht het water in steekt. Vervolgens haal je als de peddel volledig onder water is hem van voor naar achteren langs jouw supboard. Net voordat je jouw voeten voorbij gaat met de peddel, haal je hem het water uit. Eigenlijk moet je tijdens deze beweging zorgen dat de peddel het board net even aantikt met de schacht. De aanraking is geen probleem voor beide materialen, hier zijn ze voor gemaakt mits het natuurlijk met beleid gaat. Samengevat moet je dus goed op je technieken letten, zowel bij je houding op het sup board als bij het gebruik van de peddel.