Mobilofoons, verouderd of nog modern?

Ze bestaan inmiddels alweer een tijdje: de mobilofoons. Ze ontstonden bijna 100 jaar geleden om door militairen gebruikt te worden en werden een tijdje daarna ook in kleine aantallen gebruikt door hulpdiensten en bepaalde bedrijven. De mobilofoon was het communicatiemiddel van hulpdiensten, militairen en de politie tot aan 2005. Daarna werden door die diensten de C2000 systemen in gebruik genomen. Bij vervoersmaatschappijen worden de mobilofoons nog weleens gebruikt. Maar de vraag is nu, zijn mobilofoons verouderd of hebben ze nog nut in het jaar 2019?

Verouderd

Ze worden dus al bijna vijftien jaar niet meer gebruikt door hulpdiensten, militairen en de politie. Je zou daarom kunnen zeggen dat het om een verouderd systeem gaat. Sommige hobbyisten maken nog gebruik van de mobilofoon, maar dat mag verder natuurlijk niet echt een naam hebben. Het systeem is in grote mate vervangen door mobiele telefoons en internetverbindingen.

Modern

Toch zijn er nog bedrijven en organisaties die gebruik maken van mobilofoons. Dit zijn dan bijvoorbeeld basisstations zoals hotelrecepties, portiersloges of controlekamers van industriële locaties, meldkamers van beveiligers en musea. Zij gebruiken dit systeem omdat het niet afhankelijk is van een netwerkverbinding. Daarnaast is het mogelijk om bij een mobilofoon met telemetrie ook op afstand bepaalde machines en apparaten te bedienen. De meesten werken op 12 volt en kunnen geprogrammeerd worden om aangepast te worden naar de wensen van de gebruiker. Zo blijven de apparaten nog altijd in gebruik.

Een mobilofoon gebruiken

Afhankelijk van uw situatie kan een mobilofoon dus nog een handig stukje technologie zijn, ook al is deze flink verouderd. Indien u een mobilofoon overweegt, kijk dan goed naar de voor en nadelen van dit systeem. Zo kunt u een goed geïnformeerde keuze maken om er wel of niet eentje aan te schaffen. Mocht u er toch een nemen, dan wensen wij u daar veel plezier en succes mee!