Helmplicht in Amsterdam

Na een periode van een maand waarin de politie nog mild was en vooral waarschuwingen hebben gegeven wordt je nu dan ook echt beboet wanneer je geen helm draagt op de brommer in Amsterdam. Voor eigenaren van helm verkoop punten natuurlijk geweldig maar voor jongeren een hard gelach. Waar je eerst nog stoer door de straten en langs de grachten van Amsterdam kon toeren heb je nu opeens een helm op je kop. Veiligheid voor alles zo luid het devies maar blij zijn vooral de jongeren er niet mee. Ik ben door de stad gelopen en heb de jongeren om hun mening gevraagd.

Algemene opinie; Liever niet!

Laat die ouderen op hun elektrische fietsen maar helmen gaan dragen, die zijn gevaarlijker dan wij. Of waarom krijgen we geen vergoeding vanuit de gemeente om een helm aan te schaffen. Ik ga nu elke dag fietsen, wel gezond maar ik baal van deze maatregel. De jongeren zijn niet blij met de helmplicht en zien het als een last. Ergens zien ze het nut er wel van in maar niet de noodzaak. Als ik ze de harde cijfers voorleg van het aantal verkeer slachtoffers van afgelopen jaar alleen in de provincie Noord-Holland snappen ze de noodzaak van de helmplicht al beter. Ik hoor nog vaak dat er waarschijnlijk drank of drugs in het spel is geweest, een andere kwestie onder jongeren waar de gemeente nog zijn handen vol aan zal hebben de komende jaren.

Komt er dan weer helmplicht in heel Nederland?

Het is natuurlijk een hot item op dit moment. Waar je op de motor niet anders gewend bent moet je nu ook op scooters en binnenkort zelfs op brommers een helm op. De helmplicht zoals hij nog niet zo lang geleden in onze hoofdstad Amsterdam is ingevoerd zou zomaar wel eens in heel Nederland van toepassing kunnen gaan zijn. De gemeente bestuurders van bijvoorbeeld Rotterdam, Utrecht en Den Haag zijn druk bezig de helmplicht in te voeren. Zelf vind ik dit een goede keuze, veiligheid voor op! Hoe denk jij over de helmplicht? Laat je reactie achter onder deze blog!