De 2 grootste voordelen van fleetmanagementsoftware

fleetmanagement

Heb je ook een bedrijf met tientallen bedrijfswagens? Dan zul je als geen ander wete ndat deze auto’s je onderneming een hoop geld kosten, zeker wanneer ze veelal stilstaan. Het kan lastig zijn te bepalen hoeveel auto’s je eigenlijk nodig hebt. Hebben echt alle werknemers op de sales-afdeling een bedrijfswagen nodig? Of kunnen ze er ook prima eentje met z’n tweeën of drieën delen? Hoe beperk je de vaste kosten van je wagenpark? Goed fleetmanagement, met behulp van de juiste software, biedt het antwoord.

Fleetmanagement, wat is dat eigenlijk?

Fleetmanagement is de Engelse en meer populaire benaming voor wagenparkbeheer. In het kort komt het erop neer dat je zo efficiënt mogelijk gebruik wilt maken van je bedrijfswagens, op een veilige wijze. Dit kan gaan om alle typen bedrijfsvoertuigen, van leaseauto’s van de zaak tot bestelwagens en van vrachtwagens tot bulldozers bij een bouwbedrijf.

Fleetmanagement gaat onder meer over de vraag in hoeverre de beschikbare bedrijfsvoertuigen daadwerkelijk gebruikt worden. Wanneer je er pakweg een stuk of vijf hebt, heb je hier waarschijnlijk zelf nog wel het zicht op. Maar wat als het er vijftig zijn? Hoe vaak staan deze auto’s stil en hoe wordt ermee omgegaan? Fleetmanagementsoftware kan je hier gedetailleerd inzicht in verschaffen. Zo kun je met behulp van trackingsoftware bijhouden waar de auto’s zich bevinden, kun je het rijgedrag en (bijbehorende) brandstofverbruik monitoren en op tijd onderhoud inplannen.

De voordelen

Goed, we weten nu wat fleetmanagement inhoudt. Laten we dan kijken naar de belangrijkste voordelen. Op die manier kun je de afweging maken of fleetmanagementsoftware ook iets voor jouw bedrijf is.

Het draagt bij aan verkeersveiligheid

Eén van de voornaamste uitgangspunten van fleetmanagement is het verbeteren van de veiligheid van de bestuurder. Met de beschikbare software van bijvoorbeeld Vecore is het mogelijk om het rijgedrag te monitoren. Gaat een werknemer voortdurend te snel door bochten? Verspilt hij brandstof met onnodig remmen of rijden in een te lage versnelling? De data zullen het uitwijzen en als fleetmanager kun je diegene erop aanspreken.

Het bespaart brandstof

We noemden het hierboven al kort: met fleetmanagement bespaar je brandstof. Doordat de bestuurder zich ervan bewust is dat zijn rijgedrag wordt bijgehouden, zal hij zich beter aan de regels houden en zuiniger rijden. Uiteindelijk is het je daar als ondernemer natuurlijk ook grotendeels om te doen: je wilt kosten besparen waar mogelijk. Fleetmanagement draagt daar onder meer op deze manier aan bij.