Wordt ook mechanical engineer, zoek een vacature online

Een baan in het technische vakgebied is iets wat veel mensen aanspreekt. Het zijn vaak banen die veel uitdaging bieden en waarvan je zeker weet dat geen enkele dag hetzelfde zal zijn. Zo ook het beroep als mechanical engineer. We gaan je er alles over vertellen.

Wat doet een mechanical engineer?

Een mechanical engineer is verantwoordelijk voor het ontwerpen van diverse machines. Dit doe je door producttekeningen te modelleren en vervaardigen. Dit vertaal je naar verschillende 2D en 3D-tekeningen. Hiervoor gebruik je in een specifiek computerprogramma. Je brengt dus ook veel tijd door achter de computer. 

Tijdens het ontwerpen, werk je natuurlijk in opdracht van een opdrachtgever. Samen met het samengestelde team voor dit project, zorg je ervoor dat het project succesvol wordt. Je hebt dagelijks overleg met ze om er voor te zorgen dat het project goed verloopt en alles op tijd af gaat zijn. Wanneer er uit dit overleg veranderingen of verbeteringen voortkomen, ben je ook degene die verantwoordelijk is om deze aanpassingen te verwerken in de tekeningen.

De opleiding tot mechanical engineer

Wanneer je in de techniek als engineer aan de slag wilt gaan moet je hier wel een bijpassende opleiding voor gedaan hebben. Dit is de HBO- of WO opleiding mechanical engineering of werktuigbouwkunde. Hierbij leer je alles over het ontwerpen van machines.

Er zijn ook MBO opleidingen te vinden tot engineer. Deze focussen zich alleen meer op het bouwen en onderhouden van de machines en niet per se het ontwerpen ervan. Je kunt hier wel mee beginnen en uiteindelijk doorgroeien tot mechanical engineer en jezelf zo omhoog werken binnen een bedrijf bijvoorbeeld.

Ook is het als mechanical engineer belangrijk dat je jezelf blijft ontwikkelen en bijscholen. Techniek is een branche waar altijd veranderingen gaande zullen blijven. Het is dan aan te raden om ook gedurende je je werk, je te blijven ontwikkelen. Dit zal er ook voor zorgen dat je door kan blijven groeien in je werk. Veel bedrijven bieden je dit aan door het doen van cursussen.

Aan het werk als mechanical engineer

Wanneer je afgestudeerd bent kun je over het algemeen direct aan de slag. Er is namelijk veel vraag naar mechanical engineers door bedrijven. Bij dit bedrijf zul je samenwerken met een team aan verschillende projecten. Dit houdt het werk erg afwisselend omdat je zowel met veel verschillende mensen werkt als verschillende opdrachtgevers zal hebben.

Of je nu op kantoor werkt of op locatie, je begint de dag altijd met een overleg. Zo weet iedereen van het team of jullie op de juiste koers en op schema liggen en welke aanpassingen er eventueel nog doorgevoerd moeten worden. Zo weet iedereen duidelijk aan het begin van de dag waar het project staat en wat er gedaan moet worden.

Daarna kun je aan de slag gaan met je taken van de dag. Deze taken zullen elke dag anders zijn en zijn eigen uitdagingen met zich meebrengen. Zo hoef jij je geen enkele dag te vervelen wanneer je werkzaam bent als mechanical engineer.