De kilometers bijhouden die jouw werknemers maken met de vrachtwagen? lees dan hier

Ben je ZZP’er of MKB’er dan heb je vast wel eens gehoord van de rittenregistratie. Misschien rijd jezelf of je medewerkers namelijk wel een auto van de zaak. Dit is natuurlijk super fijn, echter zitten er ook wat haken en ogen aan. Je kunt namelijk niet ongelimiteerd rijden in je auto van de zaak. Het rijden in een auto van de zaak wordt namelijk gezien als ‘loon in natura’. Volgens de Belastingdienst moet je hier dan ook belasting over betalen. Gelukkig zijn er tegenwoordig veel systemen die je ritten automatisch registreren. Bekijk de website van routevision maar eens om een inkijkje te krijgen in de verschillende soorten producten die de rittenregistratie voor je regelen. 

Rittenregistratie voor de vrachtwagen

Het is belangrijk om de rittenregistratie voor je vrachtwagens op orde te hebben. Natuurlijk kun je handmatig bijhouden hoeveel je de vrachtwagen voor privé gebruik inzet, echter is dit niet optimaal. Het kost namelijk best wel wat tijd om ervoor te zorgen dat al je registratie klopt en daarnaast is een foutje snel gemaakt. Het is dan ook handig om een ritregistratiesysteem te laten monteren in al je vrachtwagens. Zo’n systeem bestaat vaak uit een klein kastje dat beschikt over een GPS opslag, een data opslag unit en een 3G/internet verbinding. Het systeem houdt alle kilometers bij en verzamelt zo alle data die je later via een server kunt inzien. 

Is de rittenregistratie verplicht?

Voordat je daadwerkelijk een ritregistratiesysteem aanschaft is het goed om te vermelden dat het registeren van je ritten in principe niet altijd verplicht is. Betaal je namelijk een bijtelling, dan is de rittenregistratie niet verplicht. Maar, wil je geen bijtelling betalen, dan mag je maximaal 500 kilometer privé rijden met de auto van de zaak. Om aan de Belastingdienst te bewijzen dat je hieraan voldoet dien je dus wel een rittenregistratie op te geven. Ook kan de Belastingdienst in enkele andere gevallen de gegevens zelf opvragen. Het advies is dan ook om altijd voor de zekerheid de rittenregistratie op orde te hebben!