Het vervoeren van een bulkbelading

Heb jij wel eens gehoord van de term bulkbelading? Zo niet, geen zorgen, dit leggen we je graag uit! Wanneer mensen het hebben over ‘bulkbelading’, dan hebben zij het vaak over stortgoed. Bulkbelading is dus simpelweg gezegd een aantal stoffen die niet los verpakt kunnen worden, maar anders getransporteerd moeten worden. Deze goederen worden niet verpakt, maar worden los in een vrachtauto of schip geladen. Hier wordt vervolgens alles aan gedaan om dit goed en veilig te transporteren. Dit moet natuurlijk wel veilig worden gedaan, want wanneer het misgaat kunnen er zomaar erg onveilige situaties ontstaan.

De verschillende categorieën van bulkbelading

Wanneer het gaat om het verplaatsen van bulkbelading, kun je meer informatie vinden op veenstratechnology.nl. Bovendien kunnen we de term ‘bulkbelading’ nog wat meer specificeren door onderscheid te maken tussen de verschillende soorten en categorieën die bestaan onder de overkoepelende term van bulkbelading. Zo heb je bijvoorbeeld de categorie natte bulk. Dit is een categorie waar dingen zoals zonnebloemolie, ruwe olie en motorolie onder vallen. Dit is dus bulk wat vloeibaar is, en je kunt hierbij ook denken aan vloeibare categorieën zoals bijvoorbeeld wijn of chemicaliën.

De verschillende soorten droge bulkbelading 

Hiernaast heb je natuurlijk ook nog droge bulk. Wanneer we het hebben over droge bulk, dan spreken we over stoffen zoals zout en suiker, ijzererts, metalen, fosfaten en steenkool. Hierbij zul je je ook moeten bedenken dat deze stoffen met zeer veel zorg vervoerd moeten worden, zodat er geen schade wordt veroorzaakt of gevaarlijke situaties ontstaan. Vervolgens worden de stoffen vervoerd door middel via bulktransport. De term bulktransport gaat over het vervoer van de grote hoeveelheden van bulkstoffen. Dit moet altijd met veel zorg gedaan worden. Je kunt je waarschijnlijk wel bedenken wat voor gevaarlijke situaties er kunnen ontstaan wanneer een grote lading grind of zand zonder zorg wordt vervoerd.

Het vervoeren van een bulkbelading in een vrachtauto

Er zijn verschillende manieren waarop je een bulkbelading kunt vervoeren. Zo kun je het bijvoorbeeld vervoeren in een vrachtauto. In dit geval is het belangrijk dat de vrachtauto volledig afgesloten kan worden. Dit is erg belangrijk, want hierdoor weet je zeker dat niks van de bulk per ongeluk de auto verlaat. Dit kan er namelijk voor zorgen dat je gevaarlijke situaties creëert voor andere weggebruikers. Bovendien zijn de vrachtauto’s die gebruikt worden voor de bulkbelading voorzien van een speciale kiepfunctie. Dit is erg handig, omdat hiermee de bulk snel kan worden gelost. Anders kan het zomaar eens een hele lange tijd duren voordat de gehele bulkbelading uit de auto is verwijderd! Heeft een auto geen kiepfunctie en is er ook geen laadkraan aanwezig? Dan zal er een kraan, shovel of voorlader geregeld moeten worden. Deze kunnen er namelijk voor zorgen dat de bulkbelading op de juiste manier wordt geladen en gelost.