Wat zijn breakbulk terminals en wat kunnen we ermee?

Van oudsher zijn breakbulk terminals terminals die voor verschillende doeleinden konden worden gebruikt. Dit neemt niet weg dat het werken met breakbulk ontzettend complex is.

Het is dan ook belangrijk dat breakbulk terminals aan diverse veiligheidseisen voldoen, zodat ze goedgekeurd worden op gebied van kwaliteit, veiligheid en beveiliging.

Wat is breakbulk?

Breakbulk is het stukgoed en de goederen die niet in een normale container passen. Ondanks dat breakbulk wel als een effectieve manier wordt gezien voor het verzenden van een grote vracht, is het tijdrovender dan containervervoer. Stukgoed wordt namelijk vaak via een pallet of krat individueel vervoerd. Daar staat wel tegenover dat deze manier ervoor zorgt dat grote en zware artikelen tegelijk vervoerd kunnen worden!

Onder breakbulk, ook wel stukgoederen, vallen bijvoorbeeld jachten, productiematerialen en bouwmachines. Met de juiste partner is het mogelijk om dit alles op een schip te zetten voor de zending.

Wat zijn de voordelen?

Ondanks dat het over het algemeen duurder is om breakbulk te verzenden, kan het wel een betaalbare manier van zenden zijn. Zo hoeven de goederen bijvoorbeeld niet eerst te worden ge(de)monteert.

Belangrijk is wel dat er gebruik wordt gemaakt van zogenoemde breakbulk terminals om de veiligheid van de lading te waarborgen. Zo zijn er verschillende partners die advies geven over het minimaliseren van de logistieke kosten en die de vracht zeewaardig vastzetten voor transport. Ook zorgen deze partners voor douane-verklaringen en zullen zij ervoor zorgen dat de lading voldoet aan alle wet- en regelgeving omtrent breakbulk zendingen. Kortom: ben je van plan om een breakbulk te verzenden? Laat je dan altijd goed informeren door een expert op het gebied van dit soort zendingen. Zo kom je nooit voor onverwachtse kosten, tegenslagen of vertragingen te staan en ben je zeker van de laagste prijs.